Budapest régi-új közparkja a Városliget

Lebeg a piros-fehér csíkos hőlégballon az öreg fák felett, a sétány közelében Sou Fujimoto kortárs építészeti csodája, a Magyar Zene Háza, az Ötvenhatosok terén pedig Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az új Néprajzi Múzeum nyitotta meg kapuit. A Városliget, a világ egyik legrégebbi közparkja, napjainkban valóban reneszánszát éli.

A Városliget Budapest második legnagyobb közparkja. Alapítását tekintve pedig az elsők között volt. Területe száz-százhúsz hektárnyi, és legalább 6500 fával is büszkélkedhet. Létrejöttét, megint csak József nádornak köszönhetjük. A 19. század elején a Habsburg főherceg tett lépéseket annak érdekében, hogy Budapesten egy ilyen, minden társadalmi osztály számára elérhető pihenő és mulatóhely jöjjön létre. Később a Milleniumi ünnepségek még jobban megnövelték a Városliget jelentőségét. Ez a városrész adott otthont a világhírű Milleniumi kiállításnak, és nem csupán a Milleniumi Földalatti Vasút, de a Műcsarnok és a Vajdahunyad várának első, fából készült ideiglenes változata is ekkor épült.

A huszadik század elején megépült a Szépművészeti Múzeum, no és megnyílt az Angolpark is, a Vidámpark korabeli őse.

Napjainkban a terület láthatóan ismét megújul. A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, melynek köszönhetően a régi és jól ismert épületek új, modern beruházásokkal bővülnek. A ligetes, fás közpark jelleg megtartása mellett. Ebbe a koncepcióba illeszkedik remekül például a Magyar Zene Háza is. Ez a díjnyertes kortárs építészeti produkció, amely organikusan hullámzó és lyukakkal áttört tetőszerkezetével valósággal belesimul a liget környezetébe.

Kívülről hatalmas üvegfalak határolják az épületet. A belső tér szintén attraktív, a karcsú oszlopok valamint a levélmintákat követő álmennyezeti díszítés olyan érzést kelt a látogatóban, mintha nem is lépett volna be egy zárt térbe, hanem továbbra is odakint, a sűrű lombsátrak alatt folytatná a sétát. Valóban kihagyhatatlan látnivaló, és tökéletes Feng Shui élmény.

Mindemellett az épület fontos kiállítóterem is. A Magyar Zene Háza ad helyet ugyanis az ország első interaktív zenetörténeti kiállításának. Míg a földszinten egy nagyobb koncertterem is található, addig az emeleten könyvtár és zenepedagógiai terem kapott helyet, igazi kulturális központtá téve a különleges épületet.

A megújuló liget második kortárs építészeti remeke az új Néprajzi Múzeum lett. Ez az épület szintén dicsekedhet nemzetközi elismerésekkel, hiszen 2018-ban már tervei alapján is a világ egyik legjobb középületének választották a londoni International Property Awardson és egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. Mindezek mellett biztosan állíthatjuk, hogy Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeuma. A látványos üveghomlokzatot egy közel félmillió pixelből álló fémrácsháló borítja, amely húsz magyar és húsz nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása tesz különlegessé. Több mint 7000 négyzetméteres tetőkertje gazdagon beültetett, míg legmagasabb pontjáról különleges panorámát is nyújt a látogatóknak.

És, ha már az újdonságoknál tartunk, akkor érdemes szólni az idei év szenzációjáról, a Ballon-kilátóról is. Ez a talajhoz rögzített légi kilátópont a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon működik. Kosarában akár 30 utas is elfér egyszerre, és 150 méter magasból tárulhat elénk a főváros panorámája, ha elég bátrak vagyunk ehhez a kalandhoz.

A Ballon-kilátó egyébként Szinyei Merse Pál, Léghajó című híres festményét idézi, és megálmodói szerint Budapest új és ikonikus jelképét üdvözölhetjük benne. (A látványos és színpompás hőlégballon kisebb másával a gyerekek is találkozhatnak a Városligeti Nagyjátszótéren.)

A Liget Budapest Projektnek fontos része azonban a régi értékek megóvása is. Így újult meg a terv részeként a Millenium Háza, a régi Olof Palme-ház, amely még 1885-ben készült az országos Általános Kiállításra Műcsarnokként. Az épület már akkor is gyorsan népszerűvé vált különleges és színes Zsolnay díszítésének köszönhetően. Később kiállítási funkcióját elvesztve, hosszú évtizedekig lepusztultan állt, de most a program keretében ismét régi fényében tündököl. Az épületben tekinthető meg a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, míg hátsó traktusában, a Millenium Kávéház és Étterem üzemel.

Különleges élményt nyújt a főbejáratnál kialakított 1500 rózsatőből álló csodálatos rózsakert és lugas. A hangulatos helyszín központi eleme a díszes Zsolnay szökőkút, amely színeiben és formáiban is harmonizál az épület egyedi homlokzati díszeivel. A közeli padokon ülve nem csupán a rózsákban gyönyörködhetünk, de hallgathatjuk a víz megnyugtató csobogását is. Romantikus fotózkodáshoz valóban páratlan környezet.

Iváncsik Edda